Chleb pszenny musztardowy

Ciasto na chleb zostało wyrobione, na części podzielone, na paski rozwałkowane i musztardą posmarowane. Ciasto w harmonijkę złożone i do keksówki ułożone, czekało na wyrośnięcie, po wierzchu jajkiem muśnięte, w piekarniku upieczone, a po przestygnięciu ze smakiem zostało zjedzone.

Składniki

ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • ok. 700 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków typ 550,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 400 ml ciepłej wody,

 

ponadto:

  • ok. 80 g musztardy rosyjskiej bardzo ostrej (pół słoiczka 180 g),
  • 1 jajko,
  • mąka do podsypania,
  • masło do wysmarowania formy.
Skomentuj

Chleb pszenny musztardowy