Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. I słusznie, bo pieczywo to nieodłączny element naszej codziennej zdrowej diety, ale i naszej kultury. Jednak to, co obecnie znajduje się na sklepowych półkach, jest jedynie masowym produktem i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem.

Dlatego już jakiś czas temu zrezygnowałam z ogólnie dostępnego chleba. Nastawiłam zakwas, wyhodowałam go i chleb wypiekam sama. Dzisiejszy przepis na chleb jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Jest bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką i gotowe! Dzięki tak prostemu przygotowaniu stał się naszym chlebem codziennym, więc zawsze mamy świeżutki, pachnący i zdrowy chleb. Dodaję zawsze do niego ulubione nasiona czy pestki. Ostatnio jednak dodaję również wspaniałe nasiona konopi siewnej, które mają niesamowite właściwości. Gorąco Wam polecam!

Składniki

  • 300 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 300 g mąki pszennej, chlebowej (typ 750)
  • 4 duże łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 550-600 ml ciepłej wody *
  • 70 g niełuskanych nasion konopi siewnej
  • 30 pestek słonecznika
  • 2-3 łyżeczki soli
Skomentuj

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi