30 lipca 2020

Chleb pszenno-razowy (wilgotny)

Cudownie pachnie i jeszcze lepiej smakuje – chleb razowy o lekko wilgotnej konsystencji, idealnej do kanapek. Z takim chlebem Twoje kanapki już nigdy nie będą suche :) Można go jeść z samym masłem lub z serem czy wędliną. Chleb pszenno-razowy z tego przepisu smakuje fantastycznie.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej typ 650 lub tortowej (typ 450)
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 50 g świeżych drożdży lub 2 torebki (14 g) drożdży instant
  • pół garści siemienia lnianego
  • garść słonecznika
  • pół garści otrębów żytnich
  • pół garści otrębów owsianych lub pszennych
  • 3 szklanki* ciepłej wody