23 maja 2020

Chleb Orkiszowy z nasionami

Pieczony chleb jest dłużej świeży i smaczniejszy.

Składniki

  • 3 szk. mąki orkiszowej
  • 200 g siemię lniane
  • 100 g pestek słonecznika
  • ½ łyżeczki soli
  • 15 dag drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szk. wody
  • sezam do posypki

Sposób przygotowania

  1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, ½ szklanki wody, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
  2. Do miski wsypujemy mąkę, siemię, pestki słonecznika, sól, rozczyn i stopniowo wlewamy wodę tak żeby powstało nam gęste ciasto, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
  3. Przekładamy do formy, posypujemy sezamem i pieczemy 40 minut w 180°C
  4. Chleb gotowy
  5. Smacznego