Chipsy z buraków

Chipsy z buraków to idealny pomysł na zdrową przekąskę i coś do pochrupania podczas seansu filmowego w domu. Buraki maja wiele ciekawych właściwości dla naszego zdrowia. Wspomagają naszą odporność, dlatego świetnie sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym. Ich konsumpcja zapobiega również anemii. Burak ma swój czerwony kolor dzięki barwnikom, które są silnymi przeciwutleniaczami. Są też bogate w kwas foliowy, które powinny spożywać kobiety w ciąży. Buraki powinny również spożywać osoby z nadciśnieniem.

Buraki są też niskokaloryczne, w 100 g znajdziemy zaledwie ok. 40-45 kcal. Mają one jednak wysoki indeks glikemiczny bo, aż 64. Nie powinny więc spożywać ich osoby chore na cukrzycę. Jeśli jesteś na diecie zjedzenie takich czipsów zamiast zwykłych ziemniaczanych z pewnością nie zaszkodzi Twojej linii, a wręcz pomoże. Przygotowanie chipsów z buraków jest bardzo proste. Ja wykorzystuję do tego piekarnik, chociaż mam suszarkę do warzyw i owoców. W niej po prostu robi się je znacznie dłużej, dlatego wolę konwencjonalna metodę suszenia w piekarniku.

Składniki na chipsy z buraków

  • buraki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie inne przyprawy

Przygotowanie

Buraki obieram i myję, a następnie kroję w cienkie plasterki. Im cieńsze uda Ci się uzyskać tym lepiej. Możesz wykorzystać do tego szatkownicę jeśli posiadasz. Wtedy wszystkie będą tej samej grubości, a dzięki temu zrobią się w podobnym czasie.

Najwygodniej jest je robić na ruszcie, bo dzięki temu gorące powietrze równomiernie je suszy z każdej strony. Jeśli nie macie rusztu do piekarnika możecie użyć blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki buraka trzeba doprawić solą i pieprzem, a także ulubionymi przyprawami.

Następnie układamy je jeden obok drugiego, tak by na siebie nie nachodziły. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni Celsjusza i piekę je przez ok. pół godziny. Jeśli macie blachę to musicie w połowie czasu je obrócić, będą się wtedy suszyły też dłużej. Myślę, że 20 minut z każdej strony powinno wystarczyć.

Tak przygotowane chipsy można przechowywać w zamkniętym opakowaniu aby nie nabrały wilgoci. Inaczej zrobią się gumowe. Ja proponuję jednak zjeść je jak najszybciej. Nie będzie z tym raczej problemu bo są bardzo pyszne :)

Skomentuj

Chipsy z buraków