19 maja 2020

Chili con carne – prosty i szybki przepis

Chili con carne to pyszne danie jednogarnkowe rodem z kuchni teksańskiej, które można przygotować na obiad dla całej rodziny. Podajemy je z ryżem, tortillą lub pieczywem. Przepis jest szybki do zrobienia i mało skomplikowany, więc będzie idealny, kiedy mamy ochotę na smaczne, aromatyczne danie, a nie chce nam się siedzieć godzinami w kuchni.

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml bulionu (wołowy lub warzywny)
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • papryka czerwona
  • 2 czerwone papryczki pepperoni
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, kolendra, pietruszka, ostra papryka lub chili w proszku (jeśli nie lubicie ostrych potraw, można pominąć)