Chili con carne – prosty i szybki przepis na rodzinny obiad

Chili con carne (hiszp. chili z mięsem) to wbrew pozorom nie danie meksykańskie, a amerykańskie (kuchnia teksańska, tzw. Tex-Mex), chociaż nie można odmówić nawiązań do kuchni meksykańskiej. Jak zrobić, żeby było dobre?

Składniki

  • 300 g mięsa mielonego z wołowiny
  • 200 g czerwonej fasoli (1 puszka)
  • 100 g brązowego ryżu
  • 100 g passaty/przecieru pomidorowego
  • 1 duży pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sól
  • pieprz
  • chili pieprz cayenne (1 łyżeczka)
  • papryka słodka (3 łyżeczki)
  • oregano
  • kolendra
  • kmin rzymski (1-2 łyżeczki)
  •  masło/oliwa z oliwek (1 łyżka)
  •  opcjonalnie: kilka garści roszponki
Skomentuj

Chili con carne – prosty i szybki przepis na rodzinny obiad