Cannelloni bolognese – czyli rurki z sosem bolońskim

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2019-09-11

Cannelloni czyli makaron przypominający rurki to świetna baza do stworzenia przepysznych obiadów. Można wypełnić je dowolnym farszem i stworzyć niesamowite dania. Dzisiaj zaproponujemy Wam cannelloni z sosem bolońskim. Na pewno Wam posmakują :)

Składniki

  • 200 g makaronu cannelloni
  • szklanka tartego parmezanu

Sos beszamelowy

  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa

Sos boloński

  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka sosu bolognese
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Zacznijmy od ugotowania makaronu. Wystarczy, że skorzystacie w tym celu z instrukcji na opakowaniu, którą zawarł producent. Makaron możecie odstawić na bok, aby mógł wystygnąć. Będzie nam potrzebny w późniejszym etapie przygotowywania przepisu.

Przechodzimy do zrobienia sosu bolońskiego. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij posiekaną cebulkę. Następnie dodaj mięso mielone i podsmaż je. Następnie dodaj pomidory z puszki i gotowy sos oraz wyciśnij dwa ząbki czosnku. Gotuj na małym ogniu, aż sos się zredukuje i stanie się naprawdę gęsty. Teraz spróbuj go i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Teraz zrobimy sos beszamelowy. Do rondelka przełóż masło i rozpuść je. Następnie do masła dodaj mąkę i cały czas mieszaj, aż oba składniki się połączą. Dodaj połowę mleka i podgrzewa na małym ogniu również cały czas mieszając aby z mąki nie powstały grudki. Następnie powoli dodawaj resztę mleka i cały czas mieszaj. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego przyprawy. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Mamy już wszystkie elementy naszego przepisu. Rurki makaronu nadziewamy sosom bolognese, gdy nam zostanie możemy ułożyć go na dnie brytfanki do pieczenia. Następnie obok siebie układamy rurki cannelloni i polewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 20 minut. Jeśli chcecie by na wierzchu stworzyła się pyszna chrupiąca skórka pod koniec możecie przełączyć piekarnik na grill.

 

Podobne artykuły