Cała prawda o parówkach – jeść czy nie?

Zdrowie Data publikacji: 30 października 2016

dompelenpomyslow-najlepsze-pomysly-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Parówki często goszczą na naszych stołach podczas śniadania. Jak to jednak z nimi jest, jeść je czy nie? Postaramy się Wam ten temat przybliżyć.

  1. Jak parówki działają na nasze zdrowie?
  2. Czy są parówki lepsze i gorsze?
  3. Czy warto jeść parówki?

Zacznijmy od tego jakie rodzaje parówek znajdziemy w sklepach. Jest ich kilka i warto zacząć je odróżniać i nie brać byle jakich paróek.

  1. Parówki wieprzowe
  2. Parówki drobiowe
  3. Parówki mieszane
  4. Kiełbasa parówkowa
  5. Parówki cielęce

Na co musimy zwrócić uwagę?

Na pewno zdajecie sobie sprawę z tego, że parówki są różne – gorsze i lepsze. Najważniejszym współczynnikiem, na który musimy zwrócić uwagę jest zawartość mięsa. Jeśli jest wysoka na pewno producent pochwali się tym na opakowaniu pisząc wielkimi cyframi i literami „92% zawartości mięsa„.

MOM

MOM

Zwróćmy też uwagę na MOM czyli mięso oddzielane mechanicznie. Nie wszyscy jeszcze o tym wiedzą, ale ląduje tam wszystko. Surowiec najgorszej jakości, nawet głowy i dzioby kurcząt. Nie brzmi to apetycnzie prawda? Zarówno MOM i MDOM oznaczają skróty dotyczące mięsa oddzielanego mechanicznie – unikajmy ich. Zwracajmy również uwagę na ilość tłuszczu, parówki są dosyć tłuste, a prawo zezwala do 40% zawartości tłuszczu w parówkach, jednak dobra parówka powinna mieć go poniżej 15% (drobiowa) i poniżej 30% (wieprzowa).

Czego musimy unikać?

Parówki zawierają wiele dodatków, dlatego warto zacząć czytać etykiety. Jeśli znajdziecie te rzeczy w parówkach, które kupujecie to zamieńcie je na inne. Dlatego unikamy takich rzeczy jak:

  1. Fosforany E450 -E452
  2. Cytryniany np. E331
  3. E407
  4. Karagen
  5. Przeciwutleniacze E300, E316
  6. Koszenila E120
  7. Azotyn sodu E250

Wszystkie te składniki odpowiadają za np. obniżenie kosztów produkcji czy zwiększenie masy parówek lub sprawienia by ta galaretowata paćka mięsna oddzielona mechanicznie wyglądała bardziej  zjadliwie. Nie ma w tym ani nic zdrowego, ani apetycznego.

Czy jedzenie parówek ma jakieś korzyści?

Dobrą jakościowo parówkę możemy zjeść i jest to dobry pomysł na szybkie śniadanie. Posiada ono białko, które nam jest potrzebne i tłuszcze (warto wybrać parówki, w których nie będzie ich za dużo). Plusem jest również cena, ale nie ma jakiś specjalnych korzyści zdrowotnych. Są to po prostu tanie zapychacze żołądka o ile wybierzemy odpowiednie parówki. W większości przypadków jednak okazuje się, że lepiej jest ich unikać. Poza wyjątkami, w których wybierzemy dobre jakościowo parówki, ale nie chcę podawać Wam przykładów aby nie robić zbędnej reklamy.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły