12 października 2020

Burgery z buraków i białej fasoli z kremowym aioli

Pyszne roślinne burgery z buraków i białej fasoli z kremowym sosem aioli.

Składniki

Kotlet z buraków do burgerów

  • 2 średnie buraki (ok 400 gram przed obraniem)
  • 1 cebula średnia cebula
  • 55 gramów płatków owsianych
  • 100 gramów orzechów włoskich
  • 25 gramów siemienia lnianego
  • 200 gramów białej fasoli (po ugotowaniu) lub z puszki (po odcedzeniu)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cząbru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 pieprzu naturalnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
    2 łyżki ziaren sezamu

Sos aioli

  • 110 gram majonezu wegańskiego (znalazłam ostatnio gotowy, smaczny majonez, który przypomina w smaku tradycyjny – w jednym z hipermarketów)
    łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 średnie ząbki czosnku