21 października 2018

Buraczki z cukinią

Bardzo lubimy buraczki do obiadu. Robię głównie do słoików bo jest z nimi trochę roboty a tak to na szybko otwieram słoik i buraczki do obiadu gotowe. Robię same tartez białą kapustą oraz nasze ulubione z papryką i cebulą. W tym roku natknęłam się na przepis z cukinią a że cukinię również uwielbiamy jak buraczki to koniecznie musiałam wypróbować to połączenie. Przejrzałam przepisy w necie i oczywiście co jeden to nieco inny więc storzyłam swoją wersję. Przed zapakowaniem do słoiczków już były pyszne więc jak całość się przegryzie to na pewno będzie jeszcze smaczniejsza.

Składniki

  • 4 kg czerwonych buraków
  • 2 kg młodej cukinii
  • 1 kg cebuli

zalewa

  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 3/4 szklanki cukru