10 stycznia 2022

Buraczana rolada ze śledziem

Imprezowa rolada, taką roladą możesz zaskoczyć gości. Przygotowana z buraków z pyszny śledziowym farszem. Taka rolada może królować na twoim stole, wypróbuj i przekonaj się.

40 minut czas przygotowania
10 porcji

Składniki na ciasto

  • 1 Duzy burak
  • 1 jajko
  • ½ szk. mleka
  • 1 szk. mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól

Składniki na masę

  • 300 g serka śmietankowego
  • 2 ogórki korniszony
  • 1 łyżka majonezu
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz

Składniki dodatkowe

  • 1 słoik śledzi wiejskich

Sposób przygotowania

  1. Buraka myję i gotuję w wodzie, po ugotowaniu studzę, obieram i blenduję blenderem. Dodaję mąkę, żółtko, mleko, sól, oliwę i dokładnie mieszam. Białko ubijam mikserem i łączę z masą burczaną. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 20 minut w 180°C
  2. Serki przekładam do naczynia, dodaję drobno pokrojone ogórki, posiekany drobno szczypiorek oraz majonez i mieszam wszystkie składniki razem.
  3. Masę nakładam na całą powierzchnię upieczonego ciasta.
  4. Śledzie odlewam z zalewy, drobno kroję i rozkładam na masie z serków.
  5. Na koniec zwijam bardzo ciasno w roladę, owijam w folię aluminiową i chłodzę w lodówce dwie godziny.
  6. Przed podaniem kroję w plastry, gotowe.
  7. Smacznego.
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!