Kolejne wspólne pieczenie, organizowane przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami
W listopadowej Piekarni Amber pieczemy razem bułki marchewkowe zaproponowane przez Kasię, autorkę bloga Posadzone i Zjedzone. Bułki są proste do zrobienia, i jak napisała o nich Kasia „mają piękny pomarańczowy kolor i są delikatnie słodkie”.
Składniki
zaczyn:
- 3/4 szkl. wody*
- 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
- 5 g świeżych drożdży
ciasto właściwe:
- 15 g świeżych drożdży
- 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)**
- 2 szkl. mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej)
- 1 kopiasta łyżka brązowego cukru
- 1 niepełna łyżeczka soli
oraz:
- ciepła woda do posmarowania bułeczek
- opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię lniane (u mnie – mieszanka wszystkich trzech)