Bułki marchewkowe

Kuchnia Data publikacji: 17 listopada 2016

Kolejne wspólne pieczenie, organizowane przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami 
W listopadowej Piekarni Amber pieczemy razem bułki marchewkowe zaproponowane przez Kasię, autorkę bloga Posadzone i Zjedzone. Bułki są proste do zrobienia, i jak napisała o nich Kasia „mają piękny pomarańczowy kolor i są delikatnie słodkie”.

bulki-marchewkowe

Składniki

zaczyn:

  • 3/4 szkl. wody*
  • 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 5 g świeżych drożdży

ciasto właściwe:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)**
  • 2 szkl. mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej)
  • 1 kopiasta łyżka brązowego cukru
  • 1 niepełna łyżeczka soli

oraz:

  • ciepła woda do posmarowania bułeczek
  • opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię lniane (u mnie – mieszanka wszystkich trzech)

Podobne artykuły