Bułki dyniowe

Kuchnia Data publikacji: 20 stycznia 2017

Bułeczki dyniowe

Do pieczenia bułek możecie użyć surowej lub mrożonej dyni – do kupienia w większych marketach. Surową trzeba przekroić na pół, usunąć pestki i upiec (skórą do góry) w 190 st.C przez 40 minut. Po upieczeniu usunąć skórę i zmiksować. Mrożoną lepiej poddusić bez przykrycia żeby odparować nadmiar wody.
Bułeczki mogą być wytrawne, z ziarnami, orzechami lub rodzynkami – tak jak lubicie.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 200 g puree z dyni
  • 200 ml mleka
  • 60 ml oleju
  • 80 g miodu lub cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • sezam do posypania
  • jajko
  • rodzynki (opcjonalnie)

Podobne artykuły