Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Nie wiem czy Wy też odnosicie takie wrażenie, ale dla mnie już od dawna drożdżówki sprzedawane w sklepach i piekarniach nie są wypiekami, które zjada się z przyjemnością. Są raczej zapychaczami z bliżej niezidentyfikowanym nadzieniem i sztucznymi aromatami.

A przecież dla tak wielu z Nas z drożdżówkami wiążą się cudne wspomnienia. Rabarbar – pierwsze moje skojarzenie z nim związane, to mój rodzinny dom. Odkąd pamiętam zawsze rósł w jednym miejscu koło płotu. Jadałam go w tamtych czasach chyba tak jak wszyscy – długie, kwaskowate łodygi moczyłam w cukrze. To była taka podwórkowa przekąska. Tych olfaktorycznych wspomnień nie warto zacierać, dlatego często do nich wracam, przygotowując różne wypieki z rabarbaru w domu. Własnoręcznie otulone ciepłem rąk ciasto ma zdecydowanie niepowtarzalny zapach i smak domowego ciepła.

Składniki

Zaczyn drożdżowy
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
  • 450 g mąki pszennej
  • 225 ml mleka
  • 70 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
Nadzienie
  • 300 g rabarbaru
  • 75 g cukru
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki galaretki truskawkowej
Kruszonka
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru
Dodatkowo
  • 1 jajko