Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim

Jak zapewne wielu z Was, tradycji jedzenia szparagów nie wyniosłam z domu, bowiem u nas znane są stosunkowo od niedawna. Ale pokochałam je od pierwszego kęsa… Niektórym wydają się dość kłopotliwe, bo brakuje im koncepcji na to, jak je przyrządzić.

Wielu znawców kuchni podkreśla jednak fakt, że im prościej przyrządzimy szparagi, tym lepiej wyeksponujemy ich niepowtarzalny smak. Zatem nie trzeba tu wielu kombinacji. Dlatego dziś będzie prosto, ale jakże wykwintnie. Mam dla Was bukiet wiosennych, zielonych szparagów otulony wybornym prosciutto i delikatnym ciastem francuskim z odrobiną aromatycznego parmezanu. Jest tak pyszna, że trudno uwierzyć, iż została przygotowana w 20 minut.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 225 g szparagów zielonych
  • 30 g parmezanu
  • 60 g prosciutto
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • pieprz czarny
  • sól morska