Budyniowe placuszki z jabłkiem

Budyniowe placuszki z jabłkiem to przepyszne danie, które sprawdzi się w roli śniadania, podwieczorku lub kolacji. Dzieci wprost je uwielbiają. Nic dziwnego, są bardzo smaczne i słodkie, a dzieci lubią słodycze. Jabłuszka sprawiają, że są również wilgotne. Smakują wspaniale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przypominają mi placuszki z jabłkami, które robiła moja babcia. Wtedy jednak bez jogurtu i jabłko w całym plasterku zamiast pokrojone w kostkę. Dzień, w którym były na obiad był dla nas dzieci niemal świętem.

Składniki na placuszki budyniowe z jabłkami

  • 1 jabłko
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki budyniu o smaku śmietankowym (sugar free)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Przygotuj sobie miskę, a następnie umieść w niej następujące składniki: jajko, jogurt naturalny, cukier puder. Wymieszaj je by stworzyć jednolitą masę.

W drugiej misce wymieszaj ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, budyń. Następnie dodaj to do wcześniej przygotowanej masy i ponownie wymieszaj.

Na koniec do ciasta dodaj pokrojone w kostkę jabłko. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nałóż placuszki. Usmaż je na złoto z dwóch stron.

Do dekoracji możesz posypać je cukrem pudrem. Jeśli nie zjecie wszystkich od razu można przechowywać je w lodówce. Jako dziecko lubiłam zabierać je ze sobą do szkoły jako przekąskę na zimno. Możecie też dać je dziecku, na pewno zje je ze smakiem w czasie przerwy :)