2 listopada 2016

Brownie maksymalnie czekoladowe

brownie0

Mam wrażenie, że brownie stało się popularne w naszym kraju dzięki zachodnim kawiarniom, które utworzyły swoje placówki w Polsce. A znacie historię powstania tego ciasta ?

Ponoć Pani Brown, bibliotekarka z USA zapomniała dodać proszku do pieczenia do swojego ciasta czekoladowego. Pomimo to podała je swoim gościom. Jakie było jej zdumienie, jak ciasto bardzo im posmakowało. Nie wiem ile prawdy w tej historii :) Ale ja uwielbiam to ciasto ! Jest tak słodkie, że zawsze podaje je w towarzystwie kwaśnych owoców, dla przełamania tej słodyczy.

 Składniki

  • 4 czekolady gorzkie min. 60% kakao (ok. 80 gram każda)
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli

opcjonalnie