27 lipca 2021

Borówkowa Kraina

Szukasz szybkiego deseru do kawy, idealnego na upalne dni, to świetnie trafiłeś. Ciasto bez pieczenia zrobisz w kilka chwil, borówki, śmietana, którą można zastąpić jogurtami to główne składniki tego niezwykłego ciasta.

Forma 24 cm x 24 cm
30 minut czas przygotowania
20 porcji

Składniki

  • 990 ml śmietany 30%
  • ½ szk. cukru pudru
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 3 galaretki żółte
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 kg borówek

Sposób przygotowania

  1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, jedną żółtą w ¾ szk. wody a dwie pozostałe w dwóch szk. wody.
  2. Śmietany ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem. Po ubiciu dzielimy na dwie połowy.
  3. Borówki myjemy i jedną połowę blendujemy, następnie łączymy z jedną połową masy śmietanowej i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując.
  4. Do drugiej połowy masy śmietanowej wlewamy rozpuszczona w ¾ szk. wody galaretkę żółtą.
  5. Na dnie formy układamy podłużne biszkopty.
  6. Na ciastka wylewamy masę z borówkami i układamy borówki.
  7. Następna warstwa to masa śmietanowa z galaretką i ponownie układamy borówki.
  8. Na koniec zalewamy galaretką.
  9. Ciasto chłodzimy 2 godziny w lodówce.
  10. Smacznego