Boczek rolowany, peklowany, pieczony w niskiej temperaturze. Domowa wędlina na kanapki.

Boczek rolowany, peklowany, pieczony w niskiej temperaturze. Domowa wędlina na kanapki.

Składniki

Składniki

  • 1.2 kg boczku surowego bez skóry ( długi, cienki, niezbyt tłusty płat )

Zalewa

  • 40 g soli peklowej
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 0.5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka czosnku mielongo
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 0.5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 2 litry wody

Do natarcia

  • 2 łyżki papryki czerwonej mielonej
  • 2 łyżki czosnku mielonego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki kminku mielonego
Skomentuj

Boczek rolowany, peklowany, pieczony w niskiej temperaturze. Domowa wędlina na kanapki.