Jeśli smażysz mięso i chcesz by miało pyszną chrupiącą skórkę to musisz pamiętać o tym, że musi ono mieć sporo miejsca na patelni. Często jednak przepełniamy patelnię co skutkuje tym, że mięso po prostu się gotuje zamiast smażyć i nie uzyskamy pożądanego efektu.
Często mamy w domu po prostu patelnię, nie odróżniamy jej zastosowania. Wrzucamy mięso na nieprzywierającą patelnię, ale musimy pamiętać, że ona służy do gotowania jajek czy naleśników, w połączeniu z mięsem sprawi, że nie wyjdzie ono doskonałe. Dużo lepiej do mięsa użyć patelni grillowej.
Do gotowania makaronu czy innych podobnych produktów powinniśmy dać jedną łyżkę soli na 300g produktu. Nie wiele osób nawet wie o tej proporcji. Ona jednak zapewnia, że potrawa będzie idealnie dosolona.
Mamy do odmierzenia 200g mąki i wody – co robimy? Zapełniamy tymi produktami szklankę, zapominając o tym, że w zależności od produktu suchego czy ciekłego zmieścimy w niej inną jego ilość. Dlatego najlepiej dla dokładnego pomiaru korzystać z miarki, na której mamy dodatkowo wypisane rodzaje produktu np. mąka czy mleko.
Najlepsi kucharze radzą, że jeśli uważasz, że Twoja patelnia jest już wystarczająco gorąca to odczekaj jeszcze dwie minuty i dopiero zacznij gotować. Jeśli wrzucisz warzywa, ciasto czy inne produkty na zimny olej to po prostu nasiąkną nim, będą flaczaste i niesmaczne. Jeśli wrzucisz je na odpowiednio rozgrzany olej zyskają smaczną skórkę, a w środku będą świeże i nie przesiąknięte tłuszczem.
Czosnek zawiera dużo mniej wody niż wiele innych warzyw. Jeśli dodamy go na początku procesu gotowania może po prostu się przypalić i zostawić w daniu nieprzyjemny smak. Dlatego czosnek najlepiej dodawać na sam koniec procesu gotowania, najlepiej ok. 5 minut przed zakończeniem. Dzięki temu odda idealnie swój aromat i smak :)