14 września 2021

Bigos z cukinii z pieczarkami

Prawdziwy, aromatyczny bigos z cukinii. W takim wydaniu jeszcze go nie próbowałaś. Zamiast tradycyjnego bigosu, proponuję bigos z cukinii, aromatyczne dodatki podkreślają jego wyjątkowy smak i sprawiają, że na jeden porcji nie skończysz. Oto najlepsza wersja bigosu, do dzieła.

8 porcji
35 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • ½ kg pieczarek
  • 2 marchewki
  • ½ kg kiełbasy podwawelskiej
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Szczypta Chili

Sposób przygotowania

  1. Cukinie myję, osuszam, obieram, usuwam nasiona i ścieram na tarce o dużych oczkach. Następnie solę i odstawiam na dziesięć minut. Po tym czasie odciskam sok i przekładam do garnka. Zalewam jedną szklanką wody.
  2. Marchewki obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do cukinie. Warzywa gotuję.
  3. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Dziesięć minut smażę, następnie przekładam do cukinii.
  4. Na tej samej patelni, co smażyliśmy pieczarki, smażę kiełbasę, pokrojoną w pół plasterki i również po usmażeniu przekładam do cukinii.
  5. Gotuję 20 minut, po tym czasie dodaję przecier pomidory i doprawiam chili, ewentualnie solą.
  6. Gotowe
  7. Smacznego