Bezglutenowa drożdżówka z twarogiem

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-08-26

Bezglutenowa drożdżówka z twarogiem to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, idealna dla osób na diecie bezglutenowej lub dla tych, którzy po prostu chcą spróbować czegoś nowego. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z kremowym nadzieniem z twarogu tworzy niepowtarzalny duet smaków, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Choć przygotowanie bezglutenowej drożdżówki może wydawać się wyzwaniem, ten przepis pokaże Ci, jak łatwo i przyjemnie można stworzyć zdrowszą wersję tego tradycyjnego wypieku. Ciesz się smakiem drożdżówki bez obaw o gluten i podziel się tym przysmakiem z bliskimi!

Składniki

składniki na bezglutenowe ciasto drożdżowe:

  • 15 g świeżych drożdży ((lub opakowanie 7 g suszonych))
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru ( – do drożdży)
  • 150 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g jogurtu naturalnego 
  • 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
  • 50 g oleju
  • 40 g cukru

składniki na nadzienie twarogowe

  • 1 opakowanie twarogu półtłustego ((230 – 250 g) klinek 
  • ok 60 g jogurtu naturalnego 
  • ok 30 g cukru ( – lub do smaku)
  • 1 żółtko

Podobne artykuły