6 października 2019

Bataty – jak zrobić z nich pyszne dania? Poznaj te przepisy na bataty!

Bataty czyli słodkie ziemniaki, jak zrobić z nich coś pysznego? Dzisiaj przedstawimy Ci kilka pomysłów na przygotowanie batatów oraz powiemy dlaczego warto z nich korzystać w swojej kuchni. Bataty znane są również pod nazwą słodkie ziemniaki co zawdzięczają swojej angielskiej nazwie, która brzmi “sweet potatoes”. Pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. To co spożywamy to oczywiście bulwa tej rośliny. Nie są one jednak częstymi gośćmi na naszych stołach. Z jednej strony nie wiemy za bardzo jak zrobić bataty, a z drugiej strony są one dość drogie. Dzisiaj rozwiążemy przynajmniej jeden z tych problemów.

Dlaczego warto jeść bataty?

Bataty z pewnością znane są osobom, które się odchudzają. Stanowią one zdrowszy zamiennik dla ziemniaków, które spożywamy na co dzień. Bataty, które mają żółty miąższ posiadają również dużo karotenoidów, które wpływają pozytywnie na nasz wzrok. Bataty zawierają też witaminy z gruby B, witaminę C, E i kwas foliowy. Są także dobrym źródłem minerałów takich jak wapń, potas, fosfor, sód, żelazo, jod. Beta-karoten w nich zawarty jest silnym przeciwutleniaczem, a to pomaga choćby w profilaktyce przeciwnowotworowej. Potwierdzają to badania laboratoryjne wykonane na szczurach. Według badań Japończyków nad batatami przeprowadzonymi na grupie ponad 100 000 ludzi w okresie 10 lat, bataty zmniejszają ryzyko rozwoju raka nerek.

To jednak nie wszystkie z właściwości batatów, które warto znać. To co cenią w nich osoby na diecie to w miarę niski indeks glikemiczny – 54. Nie powodują tak dużego zwiększenia poziomu glukozy we krwi jak ziemniaki tradycyjne, które w wersji gotowanej mają IG 60, a pieczone IG 80 – czyli np. frytki. Dlatego częstym przepisem, który się dzisiaj u nas też pojawi są frytki z batatów, które stanowią zdrowy zamiennik dla tradycyjnych frytek z ziemniaków.

Przepis na frytki z batatów

 

Pierwszy raz spróbowałam frytek z batatów będąc na diecie. Robiłam je w piekarniku, ale nie wyszły mi za bardzo. Były miękkie, a nie chrupiące. Uznałam więc, że po prostu takie słodkie ziemniaki są i dałam sobie spokój. Później zjadłam frytki z batatów w Mc Donald’s i okazało się, że mogą być chrupiące. Co więcej bardzo posmakowały dzieciom, które są po prostu frytkopożeraczami. Wiem, że są niezdrowe, ale czasami pozwalałam im na taką przyjemność. Możliwość wprowadzenia zdrowszego zamiennika była bardzo kusząca więc wróciłam do kwestii przygotowania z batatów frytek i odnalazłam inny przepis. Tym razem się udało i frytki są dużo lepsze. Mogę więc się nim z Wami podzielić :)

Jest po prostu jeden trik, dzięki któremu frytki są chrupiące. Wcześniej o nim nie wiedziałam i przez to mi nie wychodziły. Były giętkie i mączyste. Po ugryzieniu ich brakowało tej chrupiącej otoczki, którą mają zwykłe frytki. Zapomniałam Wam również wspomnieć, że oczywiście moje frytki przygotowane będą w piekarniku. Gdybym usmażyła je w głębokim oleju pewnie i od razu byłyby chrupiące. Jednak taki sposób przygotowania potraw kłóci się z moim podejściem do jedzenia. Unikam takich rzeczy bo po prostu ciężko mi jest kontrolować wagę jedząc potrawy przygotowane w głębokim tłuszczu. Są bardzo kaloryczne, a mi zależy na tym, aby to co jem było dietetyczne. Dlatego frytki z batatów to zamiennik dla tradycyjnych frytek, zdrowszy i lepszy jakościowo, ale aby taki był nie mogę tak po prostu usmażyć ich we frytkownicy bo zniszczę tym całą koncepcję :)

Składniki

  • 2-3 duże bataty
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • mąka kukurydziana
  • opcjonalnie dowolne przyprawy

Przygotowanie

Bataty bardzo fajnie smakują jeśli nie obierzemy ich ze skórki tylko po prostu je wyszorujemy szczoteczką pod wodą. Możecie jednak je obrać jeśli macie taką ochotę. Ja tylko je myję, a następnie kroję w paski. Oczywiście w ten sposób nie wszystkie kawałki będą miały skórkę na sobie, ale przynajmniej nie odchodzi nam część w sumie drogiego batata.

Teraz wszystkie pokrojone bataty wrzucamy do miski i dolewamy do nich oliwę z oliwek. Dorzucamy trochę soli i uwaga – tajemniczy składnik, o którym mówiłam. Jest nim mąka kukurydziana, w której obtoczone muszą być bataty. Dzięki temu po upieczeniu będą extra chrupiące. Nie musi być jej wiele, ale staraj się aby wszystkie kawałki batatów były w niej pokryte.

Bataty są już gotowe więc przechodzimy do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza, a w tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim bataty. Najlepiej tak by nie leżały na sobie.

Bataty pieczemy na termoobiegu przez ok. 25-30 minut. Sprawdź czy są rumiane. Jeśli się zarumienią to są już gotowe i możesz je podawać. Są naprawdę pyszne. Trochę inne od zwykłych frytek bo mają słodki posmak, ale jest to coś ciekawego i nowego.

Aby wzbogacić smak frytek z batatów możesz dodać do nich dowolnych przypraw. Przygotuj wersję na ostro jeśli taką lubisz dodając ostrej papryki w proszku. Może wolisz bardziej ziołowe smaki? Dodaj wtedy oregano czy bazylię. Eksperymentuj i twórz swoje własne wyjątkowe kompozycje smakowe :) W ten sam sposób możesz też przygotować słodkie ziemniaki do obiadu krojąc je np. w łódeczki zamiast paski na frytki.

Zupa krem z batatów

Frytki to nie wszystko co można zrobić z batatów. Możesz przygotować z nich pyszną zupę krem :) Ma ona bardzo ciekawy smak, można do niej dodać inne warzywa sezonowe. Świetnie komponuje się smakowo z dynią, na którą sezon mamy jesienią. Przygotowanie tej zupy jest też bardzo proste, ale jest ona zaskakująca. Wygląda w zasadzie bardzo podobnie do zupy krem z dyni lub dobrze zabielonego kremu z marchewki. Dlatego gdy kogoś nią poczęstujecie i weźmie jej pierwszą łyżkę, na twarzy rysuje się zdumienie i pada pytanie, z czego jest ta zupa? To naprawdę fajne uczucie gdy kogoś uda się kulinarnie zaskoczyć :) Oprócz tego jest to bardzo dobry przepis dla osób, które nie tolerują glutenu.

Składniki na zupę krem z batatów

Przygotowanie

Zaczynamy od batatów, które tradycyjnie szoruję, a nie obieram. następnie kroję je w kosteczkę. Do tego kroimy cebulę również w kosteczkę i wrzucamy do bulionu warzywnego. Gotujemy przez kwadrans po zagotowaniu. Po tym czasie dodajemy czosnek i przyprawy, gotujemy jeszcze 5 minut i na koniec miksujemy blenderem. Gotowe! Prawda, że łatwy przepis? :)

Masz ochotę na więcej przepisów z batatami w roli głównej? Na naszej stronie znajdziesz ich wiele. Poniżej przedstawimy Ci kilka pomysłów, które warto wypróbować w swojej kuchni :)

Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

Bataty czyli słodkie ziemniaki. Zobaczcie jak je nafaszerować na obiad!

Pieczone bataty z aromatyczną fetą

Bataty pieczone z boczkiem

Przepis na pieczone dietetyczne chipsy z batatów