Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

Fajitas to sztandarowe danie kuchni tex-mex, popularne w restauracjach meksykańskich. W restauracji tex-mex zaczęły pojawiać się w USA w latach 70 – tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie.

Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. Ja postawiłam dziś na kurczaka. Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Powstało ciekawe danie, którego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i smak.

Składniki

  • 3 średniej wielkości bataty
  • 250 g filetów z kurczaka
  • 120 g sera cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 mała papryka żółta
  • 1 mała papryczka chili
  • ½ szklanki czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 3-4 łyżki przyprawy fajita
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ limonki
  • sól
  • świeża kolendra
Skomentuj

Bataty faszerowane kurczakiem fajitas