1 czerwca 2014

Bagietki pieczarkowe na imprezę

10364122_713235642051911_8331561444718052001_n

Składniki:

bagietka lub bułka paryska
łyżka masła
400 g pieczarek
pół cebuli
sól
pieprz
mozzarella
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie

Wykonanie:

Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę posiekać. Na patelki rozpuścić łyżkę masła. Poddusić cebulkę i dodać pieczarki. Gdy zmiękną przyprawić solą i pieprzem. Ząbek czosnku posiekać lub przecisnąć przez praskę. Dodać do smaku.

Bagietkę lub bułkę paryską pokroić po skosie w dość grube kromki. Każdą kromkę delikatnie obsypać ziołami prowansalskimi (każdą kromkę można także delikatnie posmarować masłem, ale nie jest to koniecznie gdyż pieczarki będą dość wilgotne i bułka wciągnie sos).

Mozzarellę pokroić w plasterki.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na każdą kromkę nakładać porcję pieczarek, a na wierzch położyć plasterek sera.

Zapiekać około 5 minut do roztopienia sera (można dłużej jeśli ktoś lubi bardzo chrupiące bułeczki).

Bagietka z pieczarkami to jedna z najprostszych i najsmaczniejszych propozycji na przekąski na imprezę.