26 listopada 2018

Babka z Nutellą

Tradycja wypieku bab wielkanocnych sięga XV wieku. Pięknie wyrośnięta baba zapowiada powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej pani domu bardzo zależało na udanym wielkanocnym specjale. Baba wielkanocna jest chimeryczna – lubi ciepło i delikatne traktowanie. Dlatego przygotowanie bab wielkanocnych wiązało się z licznymi doznaniami, a przede wszystkim z niepokojem o powodzenie wypieku.

Przeciąg czy hałas nie był wskazany przy pieczeniu bab wielkanocnych. Nie wiem czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale zapewne w wielu domach jest ona nieodłącznym elementem świąt. Zapraszam Was na pyszną babkę z nutellą. Obawiałam się, że przy takiej ilości nutelli, wypiek będzie zbyt słodki – myliłam się. Babka jest pyszna, delikatna i wilgotna. Zdecydowanie polecam.

Składniki

  • 500 g mąki tortowej
  • 260 g nutelli
  • 4 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 220 g cukru drobnego
  • 230 g naturalnego jogurtu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
Dodatkowo
  • czekoladowe kulki