Babka wilgotna

Baba wielkanocna to wypiek niemal historyczny, bo w Polsce jest znana już od XV wieku. Do naszego kraju zwyczaj wypiekania babki przyszedł od sąsiadów – m.in. z Litwy i Białorusi. Oprócz tradycji i receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, wielkanocną popularność ciasto to zawdzięcza również symbolice. Według wierzeń, babka to symbol dostatku, który ma zapewnić rodzinom dobrobyt. To ponadto również dowód na umiejętność kucharską gospodyni domu i dlatego, w szczególności w Święta Wielkanocne, ciasto powinno być przygotowywane własnoręcznie. W naszej rodzinie przepis na tą babkę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ja dostałam go od swojej mamy, a mama odziedziczyła go po swojej mamie. Wcześniejsze losy przepisu nie są mi znane, ale jak sądzę jest to dość stary przepis. Nie mniej jednak jest to najlepsza babka, która towarzyszy nam od lat.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 jajek
  • 5 łyżek oleju
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
Polewa czekoladowa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%
Skomentuj

Babka wilgotna