BABKA MARCHEWKOWA Z KARMELEM

Znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym. Puszysta i wilgotna w środku, o wspaniałym korzennym zapachu.

Składniki

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki drobno startej marchewki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Karmel:
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
Dodatkowo:
  • płatki migdałowe
Skomentuj

BABKA MARCHEWKOWA Z KARMELEM