Babka kawowa

Babka to zdecydowanie największa królowa wielkanocnych wypieków! Na świątecznym stole może gościć babka drożdżowa, ucierana bądź biszkoptowa. Ba, musi nawet na środku tego stołu stać – udekorowana bukszpanem i barankiem cukrowym. Aby babka mogła zająć to ważne miejsce na stole musi być puszysta, wilgotna i oczywiście pyszna. I ta babka właśnie taka jest! Niezwykle smaczna o bardzo delikatnym, niedominującym smaku kawy. Długo zachowuje świeżość, dlatego smakuje świetnie także po świętach.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 5 jajek
  • 220 g cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%
Skomentuj

Babka kawowa