Babka drożdżowa

Babka drożdżowa to niezaprzeczalnie chluba staropolskiej kuchni. Niegdyś pieczenie drożdżowych bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Pięknie wyrośnięta baba zapowiadała powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej gospodyni bardzo zależało na udanym wypieku.

Wybierano do niego najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier, przesiewano mąkę. Traktowano ją w sposób bardzo szczególny i ostrożny. Nie wiem, czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale zapewne w wielu domach jest ona nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. Jeśli więc marzy Wam się prawdziwa, drożdżowa baba ten przepis z pewnością się przyda. Jest wspaniała, mięciutka i lekka jak puch. Delikatna i wilgotna z subtelną, orzeźwiającą nutą cytryny. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wyjątkowo smakuje!

Składniki

Zaczyn drożdżowy
  • 50 g świeżych drożdży *
  • 2-3 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki tortowej
Pozostałe składniki
  • 500 g mąki tortowej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 125 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka M
  • 1 żółtko
  • 70 g rodzynek
  • 60 ml oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Lukier
  • 140 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Skomentuj

Babka drożdżowa