Babeczki z kremem oreo

Pyszne, wilgotne czekoladowe babeczki, a do tego rewelacyjny krem z pokruszonymi ciasteczkami – zasmakują wszystkim.

Składniki

babeczki czekoladowe

  • 100 g (2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 40 g (pół szklanki) gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 duże jajka – użyłam rozmiar L
  • 200 g (1 szklanka cukru)
  • 80 ml (1/3 szklanki) oleju
  • 120 ml (pół szklanki) kefiru/maślanki/jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w minimalnej ilości wody – opcjonalnie

krem

  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 250 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki – użyłam 30%
  • 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 4 ciasteczka oreo drobno zmiksowane (razem z kremem)

dodatkowo

  • 7 ciasteczek oreo
Skomentuj

Babeczki z kremem oreo