Obieranie jajka na twardo to prawie jak sztuka. Ile razy wkurzaliście się bo kawałki jajka odrywają się ze skorupką lub ta w ogóle nie chce odejść? Przeczytajcie ten artykuł, a już więcej nie będziecie mieli problemu z obraniem jajka na twardo.
Na pewno zauważyliście, że gorące jajko obiera się gorzej. W przypadku obierania jajek dobrze sprawdza się cierpliwość. Im dłużej poczekacie tym szybciej potem je obierzecie i to bez nerwów. Możesz zalać jajka zaraz po ugotowaniu zimną wodą aby obniżyć ich temperaturę. Wtedy będą obierać się lepiej.
Warto też wiedzieć, że jajka, które są starsze łatwiej się obiera bo mają słabszą błonę. Na pewno zauważyliście ją pod skorupką. Więc do gotowania wybieraj najstarsze jajka jakie masz.
Na pewno słyszeliście o sposobie z sodą, octem czy solą. Tak naprawdę nie wiele pomagają. Soda za to może sprawić, że Wasze jajka będą brzydko pachniały.
Jeśli chcesz szybko obrać jajka możesz wykorzystać jedną z ciekawych sztuczek. Zobaczycie ją na filmiku poniżej. Zacznijcie stosować ten trik, a na pewno ułatwi Wam obieranie jajek :)