9 ziół, które możesz hodować jedynie w szklance z wodą!

Kuchnia Data publikacji: 06 grudnia 2016

Niektóre zioła, które będziesz używać do gotowania możesz hodować używając do tego jedynie szklankę wypełnioną wodą. To bardzo wygodne i proste, a dzięki temu zawsze będziesz miała pod ręką świeże zioła, które dodadzą niesamowitego aromatu Twoim potrawom.

Bazylia

Jest bardzo prosta w hodowli w domowych warunkach. Wystarczy parę listków z łodyżką włożyć do szklanki i poczekać, aż się rozrośnie. Korzenie bazylii zamoczone w wodzie będą stale rosły. Dlatego można zawsze mieć świeżą bazylię pod ręką bez większego wysiłku.

Oregano

herb-972453_960_720

Warto wspomnieć, że ma właściwości antybiotyczne, dlatego zimą zwłaszcza warto ja hodować. Wystarczy przyciąć końcówki rośliny aby lepiej wchłaniała wodę i włożyć ją do szklanki z wodą.

Mięta pieprzowa

Zawiera mentol, który chłodzi skórę i język. Reguluje też temperaturę ciała, ale również świetnie sprawdza się do napojów i drinków. Potrafi też łagodzić np. ból głowy. W tym celu wystarczy umieścić świeże korzenie w wodzie aby stymulować wzrost rośliny.

Rozmaryn

rosemary-1049442_960_720

Rozmaryn poprawia pamięć i stymuluje wzrost włosów oraz poprawia krążenie. Niestety rozmaryn rośnie dłużej od reszty ziół, ale wystawiając go na słońce w szklance z wodą będziemy mogli cieszyć się nim w swojej kuchni.

Szałwia

Szałwia jest skuteczna podczas wzdęć czy biegunki. Musi być utrzymywana w świetle, potrzebuje go dużo więcej niż inne zioła.

Mięta

mint-1433826_960_720

Zwykłą miętę możesz również hodować w szklance z wodą tak samo jak miętę pieprzową. Jest to bardzo proste, a miętę możesz wykorzystać do napojów czy np. deseró.

Estragon

Ostatnio staje się coraz modniejszy. Jest również zdrowy, zawiera witaminę A, C, kwas foliowy, wapń, żelazo oraz cynk. Ma bardzo ciekawy smak, który potrafi zmienić oblicze wielu potraw. Rośnie dosyć długo, ale wystarczy zanurzyć jego korzenie w wodzie aby cieszyć się nim w swojej kuchni. Gdy stare korzenie wyrastają zacznij cykl od nowa z nowymi i nadal będzie rósł.

Tymianek

Tymianek to już ostatnie zioło na naszej liście, które możemy hodować w szklance z wodą. Na pewno znacie jego smak, jest powszechnie stosowany w naszej kuchni. Jest też zdrowy, zawiera kwasy omega-3. Pamiętaj tylko aby korzenie stale były zanurzone w wodzie o mogą wyschnąć.

Stewia

fot. sztukazywienia.com

fot. sztukazywienia.com

Uważana jest za najzdrowszy naturalny słodzik. Możesz zaparzyć z nią herbatę czy dodać jej do kawy. Dzięki temu zrzucisz też parę zbędnych kilogramów. Lubi ciepłe miejsca i słoneczne oraz trzeba jej zapewnić cały czas świeżą wodę.

Podobne artykuły