9 produktów, których w ogóle nie powinnaś jeść jeśli masz artretyzm

Zdrowie Data publikacji: 27 października 2017

Dna moczanowa, inaczej artretyzm to choroba charakteryzująca się zwykle nawracającymi problemami z zapaleniem stawów. Przyczyną jest podniesiony poziom kwasu moczowego we krwi. Kwas ten krystalizuje się i tworzy w stawach kryształki. Poziom kwasu moczowego można obniżać zmieniając naszą dietę. Dlatego dzisiaj przedstawimy Wam 9 produktów, których nie powinnyście jeść gdy macie artretyzm.

1. Produkty mleczne

Większość produktów mlecznych zawiera kazeinę, to rodzaj białka, który może powodować stany zapalne. Jego spożywanie podrażnia tkankę, która otacza stawy powodując nieprzyjemny dla nas ból.

2. Olej kukurydziany

Zawiera on kwasy tłuszczowe omega-6. Każda żywność, która zawiera dużą ich ilość powoduje stany zapalne. Dotyczy to również oleju rzepakowego, słonecznikowego i sojowego.

3. Smażone i przetworzone potrawy

Lubisz frytki? To źle. Badania opublikowane w 2009  roku w Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism potwierdzają, że smażone potrawy zwiększają utlenianie w komórkach organizmu i zwiększają stany zapalne. Wycięcie całkowicie ich z diety nie jest łatwe, ale staraj się je ograniczać. Najlepiej ograniczyć przetworzoną gotową żywność.

4. Gluten

Gluten powoduje reakcje zapalne u wielu osób, którego go nie tolerują. Może to się zdarzyć również każdemu kto ma problemy z jelitami. Nieszczelne jelita pozwalają toksynom wydostać się do krwi. Powodują w ten sposób odpowiedź naszego układu immunologicznego w postaci stanów zapalnych.

5. Sól

Staraj się ją ograniczać. Zbyt wiele soli zaburza gospodarkę wodną naszego organizmu. Retencja wody zwiększa nacisk na naczynia krwionośne. Dodatkowo może powodować zapalenie stawów i nieprzyjemny ból. Zmniejszenie ilości soli w diecie pomoże Ci w zrównoważeniu poziomu elektrolitów i zmniejszenia stanów zapalnych.

6. Rośliny psiankowate

To rośliny takie jak ziemniaki, pomidory, bakłażany czy papryka. Zawierają one alkaloidy, które u osób chorych na artretyzm mają właściwości prozapalne. Ich regularne jedzenie pogarsza stany zapalne i natęża ból.

7. Cukier

Wszyscy lubimy słodkości, ale niestety będziemy musieli z nich zrezygnować lub je mocno ograniczyć. Cukier jest wrogiem osób chorych na artretyzm bo sprzyja wywoływaniu stanów zapalnych. Pamiętaj, że cukier to także fruktoza.

8. Alkohol

Zarówno picie alkoholu jak i palenie tytoniu powiązane są z tworzeniem się stanów zapalnych w stawach. Picie alkoholu powoduje obciążenie wątroby, zakłóca to interakcje narządów co może prowadzić do stanów zapalnych.

9. Rafinowane węglowodany

To wszystkie produkty wykonane z białej mąki jak ciasteczka, krakersy, bułki. Rafinowane węglowodany to węglowodany przetworzone o wysokim indeksie glikemicznym. Również wpływają one na tworzenie się stanów zapalnych.

Źródło artykułu: https://www.davidwolfe.com/9-foods-never-eat-arthritis/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły