Chcesz ułatwić sobie przygotowywanie kulinarnych przysmaków i poznać triki najlepszych kucharzy świata? Przedstawimy Wam 7 sprytnych trików, dzięki którym będziecie gotować dużo sprawniej i lepiej :)
fot. DaveHax.com
Zrób nacięcie na ziemniaku, a następnie zalej go wodą i ugotuj. Gdy ziemniak się ugotuje zalej go zimną wodą, wyjmij i obierz dosłownie w dwóch ruchach :)
fot. brightside.me
Papryki istnieją żeńskie i męskie. Różnią się ilością grzbietów. Jeśli masz trzy jest rodzaju męskiego, a jeśli cztery to jest rodzaju żeńskiego. Żeńskie są słodsze i lepiej nadają się do potraw na surowo np. sałatek. Męskie dużo lepiej nadają się do gotowania.
fot. ytimg.com
Jeśli chcesz szybciej obrać czosnek wystarczy główkę czosnku łożyć na 15 sekund do kuchenki mikrofalowej na pełną moc. Po wyjęciu i ściśnięciu czosnek sam będzie wyskakiwał ze skórki.
fot. brightside.me
Chcesz zrobić idealną kawę? Poznaj sztuczkę stosowaną przez najlepszych baristów. Przed zaparzeniem kawy dodaj do niej szczyptę soli oraz cynamonu. Sól pomaga pozbyć się goryczki z kawy i nawet gdy ziarna są spalone to smakuje lepiej, a cynamon dodaje niepowtarzalnego aromatu.
Jeśli podczas gotowania jajek dodasz do wody plasterek cytryny to później będzie dużo łatwiej obrać je ze skorupki bo błona będzie z łatwością odchodziła.
fot. unica.ro
Chcesz obrać cebulę, ale tak by nie doprowadziło Cię to do zalewu łez? Wystarczy umieścić ją w zamrażarce na 15 minut przed obieraniem :)
fot. sweetpeasandabcs.com
Zrób cukierki z jogurtu naturalnego dal dzieci. To fajna przekąska, takie zamrożone mini cukierkowe lody. Będą zdrowe i dzieci mogą zjeść je ze smakiem. Wystarczy nabić szprycę cukierniczą jogurtem naturalnym lub innym o dowolnym smaku i zrobić małe kropelki na papierze do pieczenia. Wkładamy na godzinę do zamrażarki i przekąska dla dzieci gotowa.
fot. sweetpeasandabcs.com