5 zalet jedzenia chleba, których nikt nie docenia!

Zdrowie Data publikacji: 30 sierpnia 2016

DomPelenPomyslow---Najlepsze-pomysły-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Pieczywo jest dosyć mocno demonizowane. Sprzyja temu faktowi obecna moda na zdrową żywność i odchudzanie. Oczywiście, prawda jest taka, że nie sprzyja ono naszej wadze, ale wszystko jest dla ludzi jeśli zachowamy umiar. Poza tym pieczywo to nie samo zło i ma też zalety, o których często zapominamy.

1. Pieczywo chroni jelita

Spożywanie białego pieczywa, które wyprodukowane jest z mąki pszennej zwiększa ilość dobrych bakterii, które znajdują się w naszych jelitach. Są one naturalną barierą dla bakterii i szkodliwych substancji, które przez ścianki jelit wchłaniane mogą być do organizmu.

2. Opóźnia procesy starzenia

Białe pieczywo to broń przeciwko wolnym rodnikom, które powodują procesy starzenia się naszego organizmu. Antyoksydanty zawarte w białym pieczywie mogą pomóc nam zachować dłużej młody wygląd skóry. Znajdziemy w nim cynk, mangan, selen oraz witaminy B, E.

3. Chroni przed nowotworami

Wszystkie chleby, które zrobione są na zakwasie mogą chronić nasz organizm przed rakiem. Potwierdza to dr. David Khayat, który twierdzi, że jest to możliwe dzięki temu, że pieczywo czyści nasz przewód pokarmowy. Warto też spożywać chleb słonecznikowy, który zawiera kwas linolowy, który może zapobiegać rakowi sutka, płuc, czerniaka czy jelita grubego.

4. Dodaje energii

Biało pieczywo to węglowodany. Nie dobre dla osób odchudzających się, ale dzięki nim możemy zapobiegać wahaniom cukru we krwi i dostarczać naszemu organizmowi niezbędnej energii. Dlatego powinny spożywać je osoby zwłaszcza pracujące fizycznie, podczas siedzenia przy komputerze tak dużo tej energii nie potrzebujemy. Stąd też opinia, że białe pieczywo tuczy, ale bardzo mocno uwarunkowane jest to naszym trybem życia.

6. Poprawia pamięć i koncentrację

Składniki spożywcze, które zawarte w chlebie sprzyja pracy mózgu, pamięci oraz koncentracji. Wszystko dzięki witaminie B oraz węglowodanom. Oprócz tego spożywanie chleba może zmniejszyć ryzyko zapadania na choroby związane z pamięcią np. Alzheimera.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły