5 bardzo ważnych porad, które musisz znać, zanim zaczniesz piec ciasta na Boże Narodzenie!

Kuchnia Porady Data publikacji: 2016-12-01 / Aktualizacja: 2023-12-22

Boże Narodzenie to czas, gdy nasze domy wypełniają się zapachem świątecznych wypieków – od klasycznych pierników, przez puszyste serniki. Pieczenie ciast na te wyjątkowe dni to nie tylko tradycja, ale również sztuka, wymagająca precyzji, cierpliwości i odrobiny wiedzy. Zanim jednak włączysz piekarnik i sięgniesz po wałek, istnieje kilka ważnych porad, które mogą przekształcić Twoje świąteczne wypieki w prawdziwe kulinarne dzieła sztuki.

1. Jajka z lodówki

Jeśli w przepisie znajdziesz, że do ciasta należy wykorzystać ubite białko, to musisz pamiętać o wyjęciu jajek z lodówki. Nie mogą być zimne, muszą mieć temperaturą pokojową, aby piana z nich uzyskana była idealna i przepis wyszedł tak, jak powinien. Aby białko było lekkie i puszyste warto dodać do białka przed ubiciem kilka kropli cytryny lub octu.

2. Suche składniki

Składniki suche zawsze przesypuj przez sitko, aby pozbyć się grudek. Sucha składniki mieszaj dokładnie i delikatnie dzięki temu ciasto będzie miała idealną konsystencję. Napowietrzona mąka da nam puszyste i lekkie ciasto.

3. Temperatura pieczenia

Jeśli nie znasz temperatury pieczenia, bo nie ma jej w przepisie to zwykle będzie ona wahać się od 200-220 stopni. To standardowa temperatura pieczenia. Musisz jednak pamiętać o jednej bardzo ważnej zasadzie. Ciasto wkładamy zawsze do gorącego piekarnika!

4. Forma do pieczenia

Jeśli w przepisie nikt nie dobrał formy do pieczenia, to musisz zrobić to sama. Zły dobór foremki może sprawić, że ciasto nie upiecze się idealnie lub nie w tym czasie, który został wskazany w przepisie. Pamiętaj również o tym, że ciasto podczas pieczenia będzie rosło więc w foremce, musi być odpowiednio dużo wolnego miejsca, a sama forma przed pieczeniem powinna być dobrze wysmarowana tłuszczem. Ja zawsze używałam do tego margaryny do pieczenia.

Formy aluminiowe najczęściej wybierane są do babek i keksów oraz ciast drożdżowych. Ciasto w nich piecze się równomiernie, a one same dosyć szybko się nagrzewają. W formie szklanej ciasto będzie piekło się dłużej, bo ona sama dłużej się nagrzewa. Średnio sprawdzają się do ciast, dużo lepiej do mięsa lub zapiekanek.

Formy ceramiczne są coraz bardziej popularne, ale najlepiej sprawdzają się podczas płytkich ciast takich jak tarty. Nie mogą to być ciasta, które wyrastają zbyt mocno, więc może to być sernik czy jabłecznik. Ostatnio też modne robią się foremki silikonowe. Dużo lepiej piecze się w nich niż w szklanych, łatwiej wyjmuje ciasto niż z aluminiowych i nie wchodzą w reakcje chemiczne z ciastem. Można ją wykorzystać do wielu rodzajów ciast, szybko stygnie i łatwo przepuszcza ciepło.

5. Jak sprawdzić, czy ciasto jest gotowe

Na pewno znacie sposób taki jak moja babcia, a jeśli nie to Wam go przedstawię. Korzystamy z drewnianej wykałaczki. Otwieramy piekarnik i wbijamy wykałaczkę w ciasto. Jeśli wykałaczka będzie sucha, oznacza to, że ciasto jest już gotowe.

Podobne artykuły