5 technik kulinarnych, które musisz znać jeśli chcesz by Twoje dania zawsze wychodziły idealnie

Kuchnia Data publikacji: 10 listopada 2016

dompelenpomyslow-najlepsze-pomysly-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Tym razem zajmiemy się tematem popularnych kasz, a właściwie technikami ich gotowania tak by za każdym razem wychodziły Wam idealnie. Myślę, że nawet osobom, które w kuchni poruszają się bardzo biegle, czasem przyda się taka ściągawka. Czasami robimy wiele rzeczy intuicyjnie, a moglibyśmy zrobić to lepiej zgodnie ze sztuką kulinarną :)

Jak ugotować kaszę jaglaną

untitled-1

Gotowanie kaszy jaglanej jest proste, ale nie każdy dokładnie Wie jak to zrobić aby była idealna. Na jedną porcję potrzebujemy szklankę kaszy jaglanej, pół litra wody i 1/2 łyżki soli oraz oleju.

Pamiętajcie, że gotowanie kaszy jaglanej zaczynamy od opłukania jej pod wrzącą wodą. Dzięki temu po ugotowaniu będzie sypka, a nie brejowata. Najlepiej zrobić to 2-3 razy, albo do momentu gdy woda po płukaniu będzie przeźroczysta.

Wodę najpierw zagotowujemy na gazie, a potem dodajemy do niej kaszę. Po paru chwilach zmniejszamy ogień i gotujemy przez kwadrans pod przykryciem na mniejszym ogniu.

Jak ugotować kaszę jęczmienną

2016-11-10_225504

Kasza jęczmienna jest popularna w naszej kuchni. Nic dziwnego – jest bardzo smaczna i dosyć tania. W Polsce 70% kasz trafiających na rynek to właśnie jęczmień. W czym tkwi zagadka jej idealnego ugotowania?

Zaczynamy oczywiście od wypłukania kasy pod bieżącą wodą kilkukrotnie. Dzięki temu kasza będzie sypka i nie zrobi nam się z tego mało apetyczna breja. Następnie wodę zagotowujemy w garnuszku i dopiero do zagotowanej wody wsypujemy kaszę. Czas gotowania zależy od typu kaszy więc najlepiej sprawdzić to na opakowaniu.

Jak ugotować sorgo

formatgenerator

Sorgo to roślina wywodząca się z Meksyku. Choć pewnie nie wszyscy z Was o niej słyszeli to jest jedną z najważniejszych roślin zbożowych w tym regionie świata. To tak jakbyśmy nie słyszeli czym jest pszenica :) Znajdziemy ją też w Indiach i Chinach. Z wyglądu przypomina trochę kaszę gryczaną ale wymaga większych umiejętności podczas gotowania.

Zaczynamy od moczenia kaszy w wodzie przez 12 godzin. Najlepiej jest to zrobić na noc, a potem gotujemy ją z solą w tej samej wodzie. Gotujemy przez 30 minut od momentu gdy woda się zagotuje.

Jak ugotować soję

2016-11-10_225920

Soja należy do grupy roślin bobowatych i ma aż 16 gatunków. Nie jest jednak u nas nadal zbyt popularna. Niektórzy wręcz mówią, że jest okropna, ale to często wynika z nieumiejętnego przygotowania jej lub dziwnego przyrządzenia. Jeśli zrobi się ją w ciekawy sposób naprawdę może podbić Wasze kubki smakowe.

Soję moczymy przez 12 godzin w zimnej wodzie. 1 szklanka soi na 3 szklanki wody. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie, w której była moczona. Do tego dodajemy łyżeczkę soli i dwie łyżeczki oleju roślinnego. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia 3 godziny. Naprawdę długo, ale tyle właśnie trzeba :) Za to będzie idealna do obiadu.

Jak ugotować bób

2016-11-10_230320

Bób to nazwa, której często używamy w pospolitym nazewnictwie, ale prawidłowo powinno się mówić wyka bób. Jest powszechnie uprawiany i bardzo smaczny. Można jeść go samego, albo jako dodatek do wielu dań i zup. Ja często lubiłam go sobie gotować w wodzie z ostrą papryką i tak sobie pałaszować jako zdrowa przekąska na wieczór :)

Jak przygotować bób aby był idealny? Zaczynamy od umycia bobu pod bieżącą wodą. Pamiętajmy o prostej zasadzie, dajemy dwa razy więcej bobu niż jest wody. Od zagotowania się wody bobowi powinno wystarczyć 15 minut. Pamiętajcie aby sprawdzić zawsze czy jest już dobry bo im jest starszy tym dłużej trzeba go gotować.

Podobne artykuły