5 sprytnych trików, które musisz wykorzystać w swojej kuchni

Kuchnia Porady Data publikacji: 23 września 2016

1. Przechowywanie sałaty

2016-09-23_192041

Jeśli chcesz przechować sałatę dłużej połóż na niej kilka listków papierowego ręcznika kuchennego i zawiń pojemnik folią. Dzięki temu sałata będzie świeża nawet do tygodnia dłużej!

2. Przechowywanie bazylii

2016-09-23_192240

Jeśli chcesz przedłużyć świeżość ciętej bazylii nawet o tydzień to odetnij jej końcówki, a następnie włóż ją do szklanki z wodą. Nałóż na nią foliowy worek i połóż w chłodne miejsce.

3. Sprawdzanie świeżości jajek

2016-09-23_192449

Na pewno znasz sposób na sprawdzanie świeżości jajek poprzez włożenie je do wody. To jednak zajmuje trochę czasu. Wystarczy potrząsnąć jajkiem i jeśli usłyszysz chlustanie wewnątrz skorupki to jajko nie nadaje się już do Twojej potrawy.

4. Sok z cytryny

2016-09-23_192612

Wyciśniesz więcej soku z cytryny jeśli przed wyciskaniem włożysz ją na 10 sekund do mikrofalówki.

5. Lód do wina

2016-09-23_192721

Zamroź kostki winogrona i dodaj do wina aby je schłodzić. Dzięki temu go nie rozcieńczysz, a na końcu winogron możesz zjeść :)

Pięć dodatkowych porad zobaczysz na filmiku poniżej. Dowiesz się z niego również jak wykonać porady wcześniej prezentowane :)

Podobne artykuły