Zebraliśmy dla Was kilka pomysłów, a właściwie porad, które na pewno przydadzą Wam się podczas gotowania. Przeczytajcie je i zacznijcie stosować :)
Nie wylewaj wody po gotowaniu szpinaku. Idealnie sprawdzi się do czyszczenia garnków ze stali nierdzewnej. Wszystko dzięki zawartości szczawianów, które są trudno rozpuszczalne w wodzie. Kwasy nadają połysk i z łatwością czyszczą metalowe powierzchnie.
Nigdy nie posypuj ciepłego ciasta cukrem pudrem. Ciasto szybko zwilgotnieje i nie będzie wyglądać apetycznie. Poczekaj aż ostygnie!
Zanim wykorzystasz jagody do swojego przepisu, sprawdź czy są świeże. Wystarczy wziąć jedną jagodę i zrzucić na blat kuchenny z niewielkiej wysokości. Jeśli odbije się to jest świeża. Ten trik stosuje wiele światowej klasy kucharzy :)
Dodaj mięty do farszu na pierogi ruskie. Odmienisz ich smak i przekonasz się, że są naprawdę dobre. Do tego wszystkich zaskoczysz :)
Jeśli grillujesz i tłuszcz kapie na żar to uwalniane są rakotwórcze związki. Dlatego warto zawsze grillować mięso na metalowych tackach.