5 porad przydatnych podczas gotowania

Kuchnia Porady Data publikacji: 20 maja 2016 / Aktualizacja: 2023-07-04

Zebraliśmy dla Was kilka pomysłów, a właściwie porad, które na pewno przydadzą Wam się podczas gotowania. Przeczytajcie je i zacznijcie stosować :)

DomPelenPomyslow---Najlepsze-pomysły-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Woda po gotowaniu szpinaku

Nie wylewaj wody po gotowaniu szpinaku. Idealnie sprawdzi się do czyszczenia garnków ze stali nierdzewnej. Wszystko dzięki zawartości szczawianów, które są trudno rozpuszczalne w wodzie. Kwasy nadają połysk i z łatwością czyszczą metalowe powierzchnie.

Nie rób tego z ciastem

Nigdy nie posypuj ciepłego ciasta cukrem pudrem. Ciasto szybko zwilgotnieje i nie będzie wyglądać apetycznie. Poczekaj aż ostygnie!

Sprawdzamy świeżość jagód

Fresh blueberry with leaves isolated on white background

Zanim wykorzystasz jagody do swojego przepisu, sprawdź czy są świeże. Wystarczy wziąć jedną jagodę i zrzucić na blat kuchenny z niewielkiej wysokości. Jeśli odbije się to jest świeża. Ten trik stosuje wiele światowej klasy kucharzy :)

Mięto do pierogów

Dodaj mięty do farszu na pierogi ruskie. Odmienisz ich smak i przekonasz się, że są naprawdę dobre. Do tego wszystkich zaskoczysz :)

Grillowanie

pol_pl_Aluminiowe-tacki-do-grilla-Landmann-151_2

Jeśli grillujesz i tłuszcz kapie na żar to uwalniane są rakotwórcze związki. Dlatego warto zawsze grillować mięso na metalowych tackach.

Podobne artykuły