Jeśli chcesz aby cebula przez dłuższy czas była świeża to wystarczy, że opalisz jej górną część nad kuchenką gazową lub zapalniczką. Zahamuje to wypuszczanie pędów, a cebula dłużej będzie świeża.
Jeśli zostanie Ci trochę drożdży to możesz je zamrozić w woreczku. Wtedy jeszcze przez dwa tygodnie możesz je użyć np. do zrobienia pysznego ciasta na pizzę.
Jeśli gotujesz jajka to pamiętaj by na pół godziny przed gotowaniem wyjąć je z lodówki. Gdy nagrzeją się do temperatury pokojowej, nie popękają w garnku.
Na pewno wiesz jak ciężko domyć tarkę po tarkowaniu np. sera. Aby zapobiec temu wystarczy przed tarkowaniem przesmarować tarkę tłuszczem np. oliwą z oliwek.
Mrożonki przed kupieniem należy pomacać. Powinny być luźne, jakby każde warzywo było osobno. Jeśli stanowią jedną bryłę to znaczy, że były już rozmrożone i zamrożone ponownie, a takie mogą Ci nawet zaszkodzić.