5 porad kuchennych na styczeń

Porady Data publikacji: 21 stycznia 2016

Miniaturka-Facebook

Jak przedłużyć świeżość cebuli

Jeśli chcesz aby cebula przez dłuższy czas była świeża to wystarczy, że opalisz jej górną część nad kuchenką gazową lub zapalniczką. Zahamuje to wypuszczanie pędów, a cebula dłużej będzie świeża.

Co zrobić z resztką drożdży

Jeśli zostanie Ci trochę drożdży to możesz je zamrozić w woreczku. Wtedy jeszcze przez dwa tygodnie możesz je użyć np. do zrobienia pysznego ciasta na pizzę.

Gotowanie jajek

Jeśli gotujesz jajka to pamiętaj by na pół godziny przed gotowaniem wyjąć je z lodówki. Gdy nagrzeją się do temperatury pokojowej, nie popękają w garnku.

Sposób na czyste tarkowanie

Na pewno wiesz jak ciężko domyć tarkę po tarkowaniu np. sera. Aby zapobiec temu wystarczy przed tarkowaniem przesmarować tarkę tłuszczem np. oliwą z oliwek.

Kupowanie mrożonek

Mrożonki przed kupieniem należy pomacać. Powinny być luźne, jakby każde warzywo było osobno. Jeśli stanowią jedną bryłę to znaczy, że były już rozmrożone i zamrożone ponownie, a takie mogą Ci nawet zaszkodzić.

 

Podobne artykuły