5 porad, które przydadzą Ci się w kuchni

Kuchnia Porady Data publikacji: 15 maja 2016

Te porady przydadzą Ci się w kuchni. Musisz je znać i zacząć stosować w codziennej pracy w kuchni :)

DomPelenPomyslow---Najlepsze-pomysły-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Jak odratować suchy ser

Jeśli ser zostanie na wierzchu i przyschnie możesz go jeszcze uratować. Wystarczy zalać go mlekiem na cztery godziny i ser będzie jak świeży :)

Odgrzewanie rosołu

Gdy odgrzewasz rosół nigdy nie doprowadzaj go ponownie do zagotowania bo wtedy zmętnieje.

Gotowanie warzyw bez utraty koloru

Zielone warzywa podczas długiej obróbki termicznej tracą swój kolor i po ugotowaniu nie są już takie apetyczne :) Aby temu zapobiec dodaj do wody pół łyżeczki cukru, a warzywa po ugotowaniu będą nadal zielonej.

Zabezpieczenie sypkich produktów

Jeśli chcesz zabezpieczyć sypkie produkty przed szkodnikami dodaj do nich po suszonym liściu laurowym. Skutecznie odstraszy większość szkodników, które mogłyby chcieć się do nich zabrać.

Smażenie wątróbki

Jeśli smażysz wątróbkę pamiętaj aby nie solić jej w trakcie i przed smażeniem. Dodaj sól na samą koniec, inaczej stanie się twarda i nie będzie już tak samczna.

Podobne artykuły