Te porady przydadzą Ci się w kuchni. Musisz je znać i zacząć stosować w codziennej pracy w kuchni :)
Jeśli ser zostanie na wierzchu i przyschnie możesz go jeszcze uratować. Wystarczy zalać go mlekiem na cztery godziny i ser będzie jak świeży :)
Gdy odgrzewasz rosół nigdy nie doprowadzaj go ponownie do zagotowania bo wtedy zmętnieje.
Zielone warzywa podczas długiej obróbki termicznej tracą swój kolor i po ugotowaniu nie są już takie apetyczne :) Aby temu zapobiec dodaj do wody pół łyżeczki cukru, a warzywa po ugotowaniu będą nadal zielonej.
Jeśli chcesz zabezpieczyć sypkie produkty przed szkodnikami dodaj do nich po suszonym liściu laurowym. Skutecznie odstraszy większość szkodników, które mogłyby chcieć się do nich zabrać.
Jeśli smażysz wątróbkę pamiętaj aby nie solić jej w trakcie i przed smażeniem. Dodaj sól na samą koniec, inaczej stanie się twarda i nie będzie już tak samczna.