Ziemniaki to podstawa w naszej kuchni. Co ciekawe ziemniaki dotarły do europy dopiero w XVI wieku za sprawą Fracisco Pizzaro. Wtedy nie były zbyt popularne, a sami Indianie traktowali je jak chwasty. Od setek lat są jednak głównym składnikiem naszej kuchni. Jednak oprócz przygotowywania potraw mają też inne ciekawe zastosowania.
Ziemniaki to świetne remedium na cienie pod oczami oraz opuchnięte oczy. Wystarczy pokroić go w plasterki i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie nakładamy je na oczy na 10 minut :)
Masz przebarwienia na cerze? Wykorzystaj do tego ziemniaka – ma on też wiele składników odżywczych i witamin, które dobrze działają na naszą cerę. Wystarczy zetrzeć surowego ziemniaka i zastosować jako maseczkę na twarz. 10 minut i zmywamy :)
To sposób, który przyda się każdemu domorosłemu majsterkowiczowi. Wystarczy, że pokroisz ziemniaka na kawałki i obsypiesz solą, a następnie położysz na zardzewiałą powierzchnię. Potem przepłucz to wodą.
Buraki, wiśnie czy inne produkty żywnościowe potrafią mocno zabarwić skórę. Gdy przygotujesz danie i chcesz usunąć przebarwienia wystarczy natrzeć je surowym ziemniakiem i po 10 minutach zmyć.
Jeśli przesolisz potrawę np. zupę wystarczy obrać ziemniaka i wrzucić go do zupy. Pogotuj go przez 5 minut i wyjmij. Dzięki temu ziemniak wchłonie większość soli. Możesz czynność powtarzać. Dzięki temu uratujesz potrawę.