5 kuchennych porad, które sprawią, że Wasze potrawy na Boże Narodzenie będą idealne

Kuchnia Porady Data publikacji: 19 grudnia 2016

Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was 5 kulinarnych porad, dzięki którym Wasze świąteczne potrawy będą jeszcze lepsze :) Mamy nadzieję, że przydadzą się Wam podczas przygotować do Wigilii.

Co zrobić aby mięso było kruche i delikatne?

Jeśli robisz domową wędlinę albo pieczeń na święta i chcesz by mięso było kruche i delikatne to musisz pamiętać o jednym prostym triku. Na 24 godziny przed przygotowaniem mięsa włóż je do pojemnika i zalej puszką piwa. Włóż do lodówki i przygotuj je następnego dnia. To bardzo prosty trik znany przez najlepszych kucharzy.

Zanim zaczniesz piec ciasta warto pamiętać o kilku rzeczach

Po pierwsze, pamiętaj aby jajka, które używasz do pieczenia miały temperaturę pokojową. Dlatego na pół godziny przed wykorzystaniem ich wyjmij je z lodówki. Zwłaszcza gdy zamierzasz ubijać białka. Zwróć również uwagę na to by do ubijania białek dodać parę kropli soku ze świeżej cytryny – dzięki temu piana wyjdzie idealna.

Jeśli dodajesz mąkę lub inne sypkie składniki to zawsze przecedzaj je przez sitko. Pozbędziesz się grudek oraz napowietrzysz mąkę dzięki czemu ciasto wyjdzie dużo lepiej. Również musisz pamiętać o tym by ciasto wkładać zawsze do rozgrzanego piekarnika.

Jeśli chcesz sprawdzić czy ciasto jest gotowe to włóż w nie wykałaczkę. Powinna być sucha po wyjęciu, to oznaka, że ciasto już się upiekło. Jeśli jest wilgotna piecz je dalej.

Co zrobić gdy zabraknie mi jajek do ciasta?

Gdy nagle niespodziewanie zabraknie Ci jajek to możesz je zastąpić np. papką z mielonego ziemniaka w blenderze. Jajko możesz też zastąpić połówką banana czy trzema łyżkami masła orzechowego. Ten trik zawsze może się przydać podczas świątecznych wypieków.

Gotowanie warzyw

Jeśli gotujesz warzywa to pamiętaj aby wrzucać je dopiero do wody, która zaczęła wrzeć. Dzięki temu warzywa nie stracą tyle witamin i mikroelementów oraz będą smaczniejsze :)

Co zrobić gdy przypalisz ciastka?

Nie musisz ich wyrzucać. Wystarczy, że zetrzesz spaloną warstwę na tarce i ciasteczka nadal będą dobre :) To bardzo prosty trik, który może uratować Twoje świąteczne ciasteczka.

Podobne artykuły