9 listopada 2016

5 genialnych i szybkich przepisów z gotowym ciastem drożdżowym w rolce w roli głównej

Roladki nadziewane ziemniakami i dodatkami

fot. pillsbury.com

fot. pillsbury.com

Przepis oryginalnie pochodzi ze strony pillsbury.com i tam Was odsyłamy po pełną recepturę. Podamy Wam jednak w polskiej wersji składniki i skrócony proces przygotowania bo przecież nie każdy musi radzić sobie z angielskim :)

Składniki

  • 1 rolka ciasta
  • szklanka i 1/4 sera cheddar w wiórkach
  • 1/2 szklanki boczku pokrojonego i podsmażonego
  • 1 paczka ziemniaczków mrożonych półksiężyce
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

Ten przepis jak i pozostałe jest bardzo prosty. Ziemniaki wysypujemy do miski i czekamy 5 minut, aż trochę się rozmrożą. następnie rozgniatamy je i dodajemy sera. Możemy też dodać jakieś dodatki np. pokrojoną w kostkę paprykę. Masę przekładamy do ciasta i zawijamy w rolkę.

Ciasto zawinięte w rolkę kroimy na kawałki o grubości ok. 2 cm. Blachę smarujemy tłuszczem, układamy obok siebie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 4 minuty.

Na koniec ozdabiamy śmietaną tuż przed podaniem i posypujemy boczkiem i szczypiorkiem. Gotowe, smacznego! :)

Ten artkuł ma więcej niż jedną stronę Strona 1 Strona 2 Strona 3 Strona 4 Strona 5