Po włożeni rzodkiewek do lodówki bardzo szybko tracą swoją świeżość i jędrność. Aby przedłużyć ich apetyczny wygląd wystarczy zamknąć je w szczelnym pojemniku bez dostępu powietrza.
Zanim zaczniesz obierać ziemniaki natrzyj swoje ręce octem. Dzięki temu ziemniaki nie będą ciemniały.
Jeśli robisz dressing to najpierw wymieszaj przyprawy z octem jabłkowym albo winnym. Dopiero na końcu dodaj oliwy z oliwek. Dzięki temu dressing zyska mocniejszy aromat.
Po ugotowaniu jajek wylej wodę z garnka i przykryj go pokrywką, a następnie bardzo mocno potrząśnij zawartością. Kiedy jajka dobrze się obiją zalewamy je zimną wodą i skorupki zostaną po prostu na dnie garnka :)
Czy wiesz, że w każdym przepisie jajka możesz zastąpić czymś innym? Jest co najmniej 7 zamienników dla jajek :)