4 rzeczy, które musisz wiedzieć o domowym wypieku chleba

Kuchnia Data publikacji: 07 czerwca 2016 / Aktualizacja: 2023-03-16

Piekliście kiedykolwiek swój domowy chleb? Jest parę rzeczy, które musisz o tym wiedzieć. Chcielibyśmy rozwiać w tym artykule wiele wątpliwości, które mają ludzie na temat pieczenia chleba w domu. Często zadajecie te pytania w Internecie. Dlatego warto to wyjaśnić :)

To drogi biznes

Wiele osób uważa, że wypiekanie chleba w domu jest dużo droższe niż kupienie go w piekarni. To nie prawda. O ile nie zainwestujecie w dodatkowy sprzęt, a wykorzystacie to co już macie – czyli piekarnik to bochenek chleba wychodzi dużo taniej. Bochenek pysznego domowe chleba kosztuje ok. 3,5 zł licząc wszystko co do tego jest potrzebne – również prąd.

Zajmuje to dużo czasu

Może na początku, ale gdy nabierzemy wprawy i wpadniemy w rytm to zajmuje to naprawdę mało czasu. Chleba nie pieczemy codziennie – możemy to robić raz na dwa lub trzy tygodnie. Pamiętajcie, że domowy chleb długo pozostaje świeży. Samo wyrobienie ciasta nie zajmie wam więcej niż pół godziny, następnie wyrastanie i pieczenie, ale w tym procesie nie musicie uczestniczyć i możecie zająć się innymi obowiązkami domowymi :)

Zrobienie zakwasu jest trudne

Nie do końca tak jest, chociaż może wydawać się wam trudne to potem okazuje się, że to banał :) Dlatego warto zacząć od zakwasu żytniego, który jest łatwiejszy w przygotowaniu. Najgorsze jest tylko czekanie. Dopiero po około 5-6 dni można upiec chleb z zakwasu. Ale dzięki temu, że go zrobimy chleb będzie pyszny i długo świeży. Zakwas powstaje z połączenia mąki i wody. Zakwas możemy przechowywać w lodówce w słoiku. Dzięki temu będziemy mogli z jednego zakwasu upiec wiele chlebów. Trzeba tylko pamiętać o tym, że zakwas trzeba dokarmiać co 24 godziny aby przeżył.

Zobacz jak zrobić zakwas na chleb.

Nie da się upiec dobrego chleba w piekarniku

Trochę jest w tym racji, chleby piecze się w wysokich temperaturach, a domowy piekarnik to tylko taka imitacja pieca chlebowego. Jednak nie zmienia to faktu, że chleb nam wyjdzie i będzie również smaczny. Aby chleb wyszedł wystarczy najpierw rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury zazwyczaj jest to 250 stopni, a po osiągnięciu jej włożyć chleb i po około kwadransie obniżyć temperaturę do 220 stopni. Dzięki temu zrobimy imitację działania pieca chlebowego. Najlepiej mieć też włączony tryb grzania góra-dół.

Podobne artykuły