3-składnikowa domowa kiszona kapusta, która zwalczy tłuszcz i stany zapalne

Zdrowie Data publikacji: 23 września 2016

Ten przepis jest wyjątkowy bo jest bardzo prosty i możecie zrobić ją w słoiku. Nie zajmie Wam też wiele czasu i potrzebujecie jedynie dwóch składników.

fot. theheartysoul.com

fot. theheartysoul.com

Jest ona źródłem dobrych bakterii czyli probiotyków. Znajdziecie je w wielu sfermentowanych pokarmach np. kefirze czy właśnie kapuście kiszonej. Probiotyki zapobiegają problemom trawiennym i zabijają niektóre bakterie. Pomagają również we wchłanianiu substancji odżywczych, ale też pomagają przy stanach zapalnych np. jamy ustnej czy pochwy.

Jeśli miałaś kiedyś grzybicze zapalenie pochwy to na pewno ginekolog radził Ci abyś zakwasiła swój organizm.

Kolejną zaletą, na której nam zależy jest utrata wagi. Regularne spożywanie probiotyków i ich pozytywne działanie na nasz organizm odbija się również na procesie odchudzania wspomagając nam i pozwalając jeszcze skuteczniej chudnąć.

Przepis

Więc jak, zachęciłam Was do wykorzystania tego przepisu? Jeśli tak to zobaczcie jakich składników będziemy potrzebować.

  • 2kg kapusty posiekanej
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka kminku

Aby przygotować ten przepis musicie się uzbroić w cierpliwość bo trochę potrwa. Samo przygotowanie jest szybkie, ale potem trzeba odczekać 4 tygodnie, aż kapusta będzie gotowa.

dompelenpomyslow-najlepsze-pomysly-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Kapustę należy posiekać, a następnie przełożyć do dużej miski i wymieszać razem z kminkiem oraz solą morską.

Przesyp ją do słoika i na górze połóż dwa kawałki cebuli oraz kawałek papierowego ręcznika.

untitled-1

fot. youtu.be/-7GHD8rsPuA

Na ręcznik nałóż gumkę recepturkę aby nie spadł i odłóż słoik na 10 minut w chłodne miejsce. Teraz możesz go już zakręcić i położyć gdzieś do momentu aż kapusta dojrzenie. Zaglądaj do niego co 2 dni czy wszystko jest ok.

Dawkowanie

Po 4 tygodniach nasza kapusta jest gotowa. Możesz ją trzymać w lodówce szczelnie zamkniętą przez jeszcze 6 miesięcy. Teraz każdego dnia rano zjedz łyżkę takiej kapusty. Możesz ją dodać np. do śniadania lub użyć na kanapki. Jest naprawdę smaczna i ciekawie komponuje się z innymi potrawami :)

Źródło artykułu: http://theheartysoul.com/sauerkraut-recipe/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły