Jeśli chcesz na tarce zetrzeć miękki ser to na pewno wiesz jak to bywa irytujące. Wystarczy go jednak wsadzić do lodówki na kilkanaście minut przed tarkowaniem i problem znika :)
Ciężkie do wyczyszczenia osady na filiżankach czy to po kawie czy po herbacie z łatwością usuniesz jeśli na gąbkę naniesiesz trochę soli.
Liście laurowe pomogą Ci zabezpieczyć sypkie produkty takie jak mąka czy ryż przed szkodnikami. Wystarczy w paczce z każdym produktem umieścić po jednym liściu laurowym.
Jeśli robisz ciasto z owocami to pamiętaj by przed położeniem owoców posmarować je lekko ubitym jajkiem i posypać odrobiną mąki. Dzięki temu nie wyjdzie zakalec.
Jeśli nie chcesz by tłuszcz podczas smażenia pryskał to posyp go szczyptą soli. Dzięki temu unikniesz oparzeń i tłustych plam na około.